Diervrije foie gras binnenkort op ons kerstmenu?
Datum gepubliceerd
Foie gras zonder dat er eend voor hoeft te sneuvelen? Welkom bij het Foieture project. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen kende drie kennisinstellingen en drie bedrijven daarvoor net geen 3,6 miljoen onderzoeksbudget toe. Het consortium bestaat uit de start-up Peace of Meat, Solina (een kmo gespecialiseerd in kruiden voor vleesverwerking), Nauta (een kmo die paté produceert), Flanders Food (het innovatiecentrum van de voedingsnijverheid), de KU Leuven en de Bio Base Europe Pilot Plant. Een interview met Eva Sommer, wetenschappelijk directeur van Peace of Meat.
Waarom stort Peace of Meat zich op de ontwikkeling van diervrije foie gras?
Om kweekvlees te ontwikkelen vertrekken we van een bestaande technologie, namelijk stamceltechnologie, en regeneratieve geneeskunde, om bijvoorbeeld bij brandwonden de huid te herstellen. Een alternatief zoeken voor de levercellen in foie gras heeft als voordeel dat je eigenlijk iets eenvoudig wil vervangen. Echt vlees is veel complexer. De komende vier jaar zullen we ons vooral concentreren op de draagstructuur waarop de eendenlevercellen kunnen groeien. Die inzichten zullen ons helpen om over te schakelen naar kweekvlees.
Wanneer zal er diervrije foie gras in de supermarkt liggen?
Tegen 2023 willen we een eerste diervrije foie grasproduct op de markt brengen. We hebben al heel wat technologie beschikbaar. Januari 2020 beginnen we met het gedeelte van opschaling, dus het kunnen produceren van grotere hoeveelheden. Daarnaast zal verder biologisch onderzoek gebeuren, zoals het ontwikkelen van cellijnen om de cellen voor foie gras te kunnen aanleveren. Het onderzoeksgedeelte willen we na drie jaar afronden en tijdens het vierde jaar volgt dan het zogenaamde product design.
Tegen 2023 willen we een eerste diervrije foie grasproduct op de markt brengen
In jullie project ‘Foieture’ werken jullie samen met partners uit de voedingssector. Wat moet er nog gebeuren buiten cellen kweken?
Wij van Peace of Meat concentreren ons inderdaad op de cellen, het voedingsmedium om de cellen te laten groeien en de opschaling. De Katholieke Universiteit Leuven is wereldleider in stamcelonderzoek, het zou zonde zijn om hun expertise hierbij niet te betrekken. De ‘Bio Base Europe Pilot Plant’ in Gent is dan weer gespecialiseerd in het opschalen van technologie. Vervolgens zijn er Nauta en Solina Group. Nauta is een producent van paté, hun bijdrage is evident. En Solina zal zich onder meer focussen op de consumentenhouding. We zijn dus een uitgebreid team, met veel deskundigheid. Dat maakt onze doelstelling van diervrije foie gras realistisch.
Hoe waren de eerste reacties toen jullie het project voorstelden aan Flanders Food?
Het was GAIA die ons introduceerde bij Flanders Food. Men zag eigenlijk heel snel de meerwaarde ervan in en Flanders Food besloot dan ook om samen met de Vlaamse overheid ons project te financieren. In Vlaanderen bestaat immers ongelooflijk veel kennis over voedingstechnologie, het is gewoon een kwestie van de juiste mensen te vinden om mee samen te werken. Kweekvlees is een trein die dan niet mag worden gemist.