News

 • Nieuw boek: Cultivated Meat to Secure Our Future

  Brussel, 7 februari. Cultivated Meat to Secure our Future bundelt zeer toegankelijke essays over kweekvlees van tien experten en werd voorgesteld in het Résidence Palace in Brussel. Dit boek informeert, inspireert en daagt uit. Het laat de lezer toe om zich een geïnformeerde mening te vormen over kweekvlees dat dankzij innovatieve technologie tot stand komt. Kweekvlees kan helpen de noodzakelijke veranderingen in ons voedingssysteem te realiseren. Kweekvlees is echt vlees dat gemaakt is van dierlijke cellen maar zonder dieren ervoor te slachten.
 • Waar staan we vandaag op vlak van kweekvlees?

  Terwijl sommige landen hub inspanningen verhogen, zien we dat andere landen op de rem gaan staan en hun land in een verlammende wurgreep houden die hen ervan zal weerhouden om te transformeren naar een diervriendelijke, veerkrachtig, duurzaam, gezond en betaalbaar voedingssysteem.
 • Kweekvlees van de boerderij: Het verhaal van Leon Moonen

  Samen met Simcha Nyssen, GAIA’s transitie- experte, trokken we naar Sint-Oedenrode in het Nederlandse Noord-Brabant. We gingen er praten met Leon Moonen van ‘Crole Natuurrund’, een gedreven boer die de toekomst van kweekvlees niet als een bedreiging ziet, maar eerder als een aanvulling en nieuwe mogelijkheid om zijn stiel verder te kunnen uitoefenen.
 • Kweekvlees en de COP28-klimaattop

  De COP28-klimaattop werd afgesloten met gemengde resultaten: een mix van hoop en teleurstelling. De conferentie, die van 30 november tot 12 december in Dubai plaatsvond, werd bijgewoond door 80.000 mensen uit regeringen, NGO's, de academische wereld en de particuliere sector.
 • “Real meat, made better!” – Meatly

  ‘Het is gewoon pure kip. Niks anders.’ 
  ‘Onze producten zijn GMO-vrij en we gebruiken nooit antibiotica.’
  ‘We beheren elke stap in het productieproces, zodat we ervoor kunnen zorgen dat er geen ongewenste chemicaliën, bacteriën of andere schadelijke stoffen in ons vlees zitten.’ 
 • Het Europese ruimtevaartproject ESA onderzoekt kweekvlees

  In september 2019 schreef Aleph Farms geschiedenis door het eerste kweekvlees in de ruimte te produceren. Samen 3D Bioprinting Solutions, voerden ze een succesvol eerste experiment uit op het International Space Station (ISS).
  De EU investeert in ruimtevaartactiviteiten die Europeanen voordelen moeten bieden op het gebied van communicatie, reizen en ecologie. Vandaag bekijkt ook het European Space Agency (ESA) hoe de astronauten zich op de lange ruimtemissies gezond en duurzaam kunnen voeden. Dat is een grote uitdaging en om dit verder te kunnen onderzoeken, ondersteunt ESA twee onderzoeksteams.
 • Kweekvlees: voor een duurzamere toekomst met respect voor dieren en effectievere eiwitbronnen

  Kweekvlees is een duurzame technologie die het leven van miljarden wezens met gevoel kan redden en onze ecologische impact kan verminderen.
  Stijn Bruers, moraalfilosoof en auteur van "Goed bedoeld. 30 valkuilen voor de wereldverbeteraar", publiceerde op 29 september 2023 een opiniestuk in De Standaard. Volgens hem moeten we allemaal meer investeren in de innovatieve kracht van kweekvlees.
 • Open brief aan Europees voorzitter von der Leyen "Fund the Future of Food!”

  Vier oud-Eurocommissarissen, onder wie de Nederlandse Neelie Kroes, en drie Nobelprijswinnaars richten zich in een open brief tot voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
  Ze vragen om voorop te blijven lopen in de eiwitrevolutie en daarom moet Europa echt dringend investeren of we gaan belangrijke kansen mislopen. Honderden wetenschappers steunen het verzoek.
  Ook Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, roept het beleid van Europa op om een belangrijke investering van minstens 25 miljard te voorzien voor de noodzakelijke voedselrevolutie.
  Europa staat voor de keuze: nu investeren en straks de voordelen oogsten, of aan de zijlijn staan, terwijl de rest van de wereld de leiding pakt.
 • Reportage over kweekvlees van ABE na aanvraag verkoop door Aleph Farms

  Het Israëlische Aleph Farms heeft recent een aanvraag ingediend om in Zwitserland gecultiveerd rundvlees te mogen verkopen. Naar aanleiding hiervan werd er op de Zwitserse televisie een reportage over deze innovatieve technologie gemaakt. Het resultaat is een gebalanceerd rapport over de huidige stand van zaken.
  In de reportage komen verschillende meningen en kritische vragen aan bod.