Memphis Meats haalt kweekvlees uit het labo

Datum gepubliceerd

De Amerikaanse start-up Memphis Meats haalt 161 miljoen dollar op. Dat is een record én meer dan het totale bedrag dat sinds de oprichting in deze sector is geïnvesteerd, namelijk 155 miljoen dollar. We zijn opnieuw een stap dichter bij de grootschalige commercialisering.

In de Verenigde Staten heeft het kweekvleesbedrijf Memphis Meats zonet een groot bedrag verzameld om een eerste kweekvleesproductie op gang te brengen. Tijdens een financieringsronde haalde de start-up maar liefst 161 miljoen euro op. Voor het slechts vijf jaar oude bedrijf is dat een opsteker van formaat, zo kan een eerste productielijn worden opgestart. Onder meer Bill Gates en Richard Branson hebben bevestigd dat ze filantropisch geld willen vrijmaken. Hiermee komt commercieel beschikbaar kweekvlees weer een stap dichterbij.

 

Eetbare prototypes

Het in Berkeley (Californië) gevestigde bedrijf heeft daarmee een verdere stap gezet in de richting van de toekomstige afzet van kweekvlees. In 2013 werd de eerste kweekvleesburger gemaakt, dat was toen een academisch project in het Nederlandse Maastricht, gefinancierd via enkele honderdduizenden euro’s van Google-oprichter Sergey Brin. Intussen hebben verschillende start-ups prototypes klaar, waarmee ze proeverijen met topchefs en culinaire experts organiseren.

In 2016 presenteerde Memphis Meats een gehaktbal gemaakt van cellen afkomstig van levende dieren. Een jaar later was het ook gelukt om het eerste stuk gevogelte te ontwikkelen met behulp van hetzelfde proces. De productieprijs van deze prototypes is ook gezakt naar enkele tientallen tot honderden euro’s.

 

Volgens de start-up zou het proces ook slechts 10% van het water gebruiken dat door de traditionele veeteelt wordt gebruikt

Een eerste fabriek in twee jaar

Memphis Meats gaat nu opnieuw een stap verder en haalt kweekvleesproductie uit het laboratorium, door een heuse productielijn op te starten. Zo kunnen productievolumes worden opgeschaald en kunnen productiekosten dalen. De initiatiefnemers voorzien anderhalf tot twee jaar om die productielijn op te zetten.

Er zijn nu zo'n 40 bedrijven in deze sector actief, verspreid over vijf continenten. Samen produceren ze vijftien verschillende soorten vlees, van biefstuk tot zeevruchten. Tot de bekendste behoren de Israëlische Aleph Farms en Future Meat Technologies, de Amerikaanse bedrijven BlueNalu en Finless Foods en de Europese bedrijven Mosa Meat en Peace of Meat.