De stand van zaken van het mondiale beleid rond slachtvrij vlees

Datum gepubliceerd

Mondiale beleidsmakers erkennen de kracht van alternatieve eiwitten om hun omgeving te beschermen, hun economieën te stimuleren en hun voedselzekerheid te garanderen.

Daarom hebben verschillende regeringen een reeks beleidsmaatregelen aangenomen. 

Het nieuwe rapport van GFI (Good Food Institute) volgt de investeringen, de ondersteuning en regelgeving die over de hele wereld worden ingevoerd.

Wat zijn de belangrijkste mondiale bevindingen?

  • Twee bedrijven verkochten voor het eerst kweekvlees in de Verenigde Staten, met groen licht van zowel de Food and Drug Administration (FDA) als het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).
  • Overheidsinstanties van over de hele wereld hebben hun investeringen in de ontwikkeling van de alternatieve eiwitten opgevoerd.

In totaal schat GFI dat de mondiale publieke financiering voor alternatieve eiwitten 523 miljoen dollar bedroeg in 2023.

Dit geld moet gebruikt worden voor onderzoek en ontwikkeling, voor commercialisering en voor initiatieven die elementen van beide combineren.

Het investeringsniveau toont een aanhoudende groei in de steun voor alternatieve eiwitten over de hele wereld.

Ondanks de voordelen van alternatieve eiwitten voor mens en planeet, bracht 2023 ook uitdagingen met zich mee voor de rechten van producenten om alternatieve eiwitten te creëren, verkopen en adverteren op de vrije markt.

Er is echter veel meer steun nodig om de voordelen te realiseren die alternatieve eiwitten beloven. Ons voedingssysteem staat voor een gigantische uitdaging. 
De noodzakelijke transitie krijgt niet voldoende aandacht en middelen.
Regeringen moeten op jaarbasis 10,1 miljard dollar investeren in alternatieve eiwitten om de economische en klimaatvoordelen ervan te realiseren, volgens het rapport van GFI. 

In het Verenigd Koninkrijk, Europa, Israël, USA, Singapore, Denemarken, Finland en Zuid-Korea zien we goede progressies.

Landen waar we in de toekomst meer van zullen horen op vlak van belangrijke investeringen zullen naar alle waarschijnlijkheid Brazilië, China, India, Zuid-Afrika en Japan zijn. 

In Europa zijn de ogen op, na Nederland, nu ook op Spanje gericht.

“Foodtech, inclusief gecultiveerd vlees, is een belangrijke technologie om te komen tot een duurzame voedselvoorziening. 
We moeten inspanningen ondersteunen die bijdragen leveren aan het oplossen van de voedselproblemen in de wereld.”

Fumio Kishida
Premier van Japan
De stand van zaken van het mondiale beleid rond slachtvrij vlees