Hoe kunnen we de typische vlezige structuur bekomen in kweekvlees?

Datum gepubliceerd

Duurzame voedingsmiddelen maken die niet schadelijk zijn voor het welzijn van dieren en natuur. Dat is de missie van het Berlijnse Project Eaden.

Het bedrijf ontwikkelde een technologie die het mogelijk maakt om schaalbare en betaalbare nieuwe voedingsmiddelen te produceren. De media berichtte alreeds over deze vezeltechnologie na een interview met CEO Jan Wilmking die hierover het volgende zei: “De basis van de technologie is zeer robuust en wordt al sinds de jaren 1950 gebruikt voor grootschalige industriële processen namelijk het spinnen van polyester- en nylonvezels.”

Dankzij deze vezeltechnologie kunnen plantaardige vezels ontworpen worden met verschillende eigenschappen qua elasticiteit, stabiliteit en waterbinding. Project Eaden testte een breed sprectrum aan verschillende plantaardige vezels om de kauwervaring van dierlijke vezels te benaderen.

Bij deze nieuwe toepassing gebruikt men eigenlijk dezelfde technologie.

Als je op vlees kauwt, bijt je eerst door het collageenrijke weefsel, en dan komt het sap vrij.

Later wordt het kauwen vezeliger en worden er kleine vezelachtige balletjes gevormd in je mond voordat je doorslikt. Deze kauweigenschappen komen voort uit de vleesvezels, dus je moet vezels met deze eigenschappen maken om deze ervaring te produceren”, voegt Wilmking nog toe.

Carl Fritjofsson, partner bij Creandum, één van de investeerders, ziet het potentieel van Project Eaden.

“Het eten van vlees wordt geassocieerd met overmatig land- en watergebruik en niet-duurzame uitstoot van broeikasgassen. Maar voor de meeste mensen is het gewoon te leuk om op te geven”, benadrukt hij.

“Tot op de dag van vandaag hebben de bestaande plantaardige opties dit dilemma niet opgelost, omdat ze ondanks hogere prijzen een onweerstaanbare smaak, textuur en uiterlijk missen.”

En juist daarom is Creandum zo verheugd om als investeerder mee te werken aan Project Eaden, dat het potentieel heeft om de game changer van de industrie te worden. Dit zou wel eens de grootste ommedraai in de Europese plantaardige vleestechnologiesector kunnen worden.

Project Eaden is één van de weinige bedrijven die de vezelspintechnologie toepassen en risicokapitaal aantrekken voor hun specifieke aanpak.

In maart 2022 haalde Tender, voorheen bekend als Boston Meats, $ 12 miljoen op voor zijn vezeltechnologie die het gebruikt om zowel plantaardige als celgekweekte eiwitten te produceren.

Bronnen: