Bekijk de video van de eerste officiële Europese proeverij

Datum gepubliceerd

Na goedkeuring door de onafhankelijke commissie van deskundigen, verwelkomde Meatable een aantal gasten in Leiden, Nederland, om te genieten van een stukje gecultiveerd varkensvlees.

Onder degenen die aan de proeverij deelnamen waren Michelin-sterrenchef Ron Blaauw, Constantijn van Oranje, Prins der Nederlanden en Speciaal Gezant van Techleap, en ondernemer Ira van Eelen, wiens vader Willem van Eelen wordt beschouwd als de grondlegger van het kweekvlees.

Soms gebruikt men de term labvlees in de media maar die term is eigenlijk misleidend. Nu men nog in een R&D fase zit, werken de onderzoekers effectief in labo’s.

Wanneer het productieproces op punt staat en er wordt opgeschaald, zal kweekvlees niet meer in een laboratorium gemaakt worden.

De cellen zullen gekweekt worden in grote vaten, een proces dat vergelijkbaar is met het maken van bier. Mogelijk in een industriële productiefaciliteit maar mogelijk ook gedecentraliseerd op een boerderij zoals de haalbaarheidsstudie van RESPECTfarms bekijkt. Net zoals bijvoorbeeld bij brood, is het niet ondenkbaar dat bepaalde producten van gecultiveerd vlees kleinschalig EN anderen grootschalig geproduceerd zullen worden.

 Meer informatie over het specifieke productieproces dat Meatable hanteert:

“Sinds de lancering in 2018 voert Meatable zijn missie uit om heerlijke en milieubewuste gecultiveerde vleesproducten te creëren, betaalbaar en op schaal, waarbij gebruik wordt gemaakt van het snelste productieproces in de industrie. Met behulp van de gepatenteerde Opti-OX™-technologie neemt Meatable één cel van een varken en verandert deze in slechts vier dagen in een gecultiveerde worst, 60 keer sneller dan de tijd die nodig is om een varken op te kweken voor varkensvlees op een traditionele boerderij. Door de celdifferentiatie-tijd te verkorten, kan Meatable vlees van hoge kwaliteit produceren tegen aanzienlijk lagere kosten. In vergelijking met de vorige productietijd van 8 dagen vereist het proces van Meatable nu de helft minder bioreactoren op grote schaal, waardoor de CAPEX-kosten worden verlaagd en een efficiënter gebruik van de productieruimte mogelijk wordt gemaakt.” - https://meatable.com/news-room/

 

*** Video is eigendom van Meatable ***