Groot nieuws! Op 17 april werd de allereerste formele proeverij van gecultiveerd vlees in de Europa georganiseerd.

Datum gepubliceerd

Credit foto: Meatable

De Nederlandse foodtech pionier, Meatable, organiseerde op 17 april een ‘mijlpaal’proeverij met gecultiveerd varkensvlees, een belangrijke stap in de richting van commercialisering.

Deze proeverijen zijn essentieel om waardevolle feedback te krijgen ter ondersteuning van de productoptimalisatie in de aanloop naar wettelijke goedkeuring en het op de markt brengen.

Meatable verwelkomde gisteren enkele gasten in haar nieuwe hoofdkantoor in Leiden, Nederland, om te genieten van heerlijk stukje gecultiveerd varkensvlees. 
Onder degenen die aan de proeverij deelnamen waren Michelin-sterren chef Ron Blaauw, Constantijn van Oranje, Prins der Nederlanden en Speciaal Gezant Techleap en Ira van Eelen, wiens vader Willem van Eelen wordt beschouwd als de grondlegger van het kweekvlees.

Meatable heeft de afgelopen vijf jaar onvermoeibaar gewerkt aan de ontwikkeling van een heerlijk product dat eruitziet en smaakt zoals het vlees dat afkomstig is van een geslacht varken.

Constantijn van Oranje zei dat Nederland een pionier is in de ontwikkeling van kweekvlees en dat het een hele eer was voor hem om aan de eerste Europese proeverij te mogen deelnemen. 

“Het gekweekte vlees van Meatable heeft een groot potentieel om de impact van de voedingsindustrie op het milieu te verminderen, en ik kijk ernaar uit om het bedrijf te blijven steunen terwijl ze naar dit doel streven op weg naar commercialisering”.

Prins Constantijn van Oranje
Prins der Nederlanden en Speciaal Gezant Techleap

De gecultiveerde worst die geproefd werd, bevatte 28% gekweekt varkensvet, terwijl de rest van de ingrediënten plantaardig was. De cellen die waren gebruikt om de producten van Meatable te produceren, worden niet gewonnen uit levende dieren, maar zijn afkomstig van de bevruchte eitjes van vrouwelijke varkens.

Sinds de lancering in 2018, voert Meatable een missie uit om heerlijke en milieubewuste gecultiveerde vleesproducten te maken. Vrij van dierenleed en betaalbaar, waarbij er gebruik gemaakt wordt van het snelste productieproces in de industrie. Met behulp van de gepatenteerde Opti-OX™-technologie neemt Meatable één cel van een varken en verandert deze in slechts vier dagen in een gecultiveerde worst, 60 keer sneller dan de tijd die nodig is om een ​​varken op te kweken voor varkensvlees op een traditionele boerderij. Door de cel differentiatie tijd te verkorten, kan het bedrijf kweekvlees van hoge kwaliteit produceren tegen aanzienlijk lagere kosten. In vergelijking met de vorige productietijd van acht dagen vereist het proces van Meatable nu de helft minder bioreactoren op grote schaal, waardoor de CAPEX-kosten worden verlaagd en een efficiënter gebruik van de productieruimte mogelijk wordt gemaakt. 

Dit jaar is het bedrijf van plan zijn eerste producten in Singapore te lanceren, waar het al meerdere productproeverijen heeft gehouden na goedkeuring van de Singapore Food Agency (SFA). In afwachting van de goedkeuring van de SFA om haar producten te verkopen, zullen de producten van Meatable verkrijgbaar zijn in geselecteerde restaurants in Singapore. Het bedrijf richt zich ook op het voorbereiden van zijn toetreding tot de VS, met als doel 2025, in afwachting van goedkeuring door de regelgevende instanties.

Credit foto: Meatable