Doorbraak voor kweekvlees in het Verenigd Koninkrijk?

Datum gepubliceerd

Groep mensen die toast maken met kweekvlees

Kweekvlees is sinds december 2020 verkrijgbaar in Singapore.  
Recent gaf het Amerikaanse FDA haar goedkeuring zodat men vanaf nu slachtvrij kippenvlees kan bestellen in het restaurant China Chilcano (Washington) of in Bar Crenn (San Francisco) van de gerenommeerde 3 sterren Michelin chef Dominique Crenn .

Volgens Didier Toubia, de CEO van Aleph Farms, kan het nog een paar jaar duren voordat de officiële goedkeuring komt, maar het potentieel voor succes en groei op de markt is aanzienlijk. Onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de Britten kweekvlees wil proberen.

Dat percentage stijgt nog tot 84% bij de Millenials en 88% bij Gen Z.
De Britse regering investeerde onlangs £ 12 miljoen in een nieuwe hub voor cellulaire landbouw, CARMA genaamd, om het land te helpen een wereldleider te worden van deze innovatieve technologie.

Seth Roberts, beleidsmanager bij GFI Europe, zegt dat het van cruciaal belang is dat het beleid op schema blijft en de geplande hervormingen rond nieuwe voedingsmiddelen snel volgen zodat Britse kweekvleesbedrijven toekomstgericht kunnen blijven werken in eigen land.

De voordelen van kweekvlees zijn aanzienlijk voor mens, dier en de planeet.

“Peer-reviewed onderzoek (CE Delft - het onderzoek werd ondersteund door GAIA en GFI) toont aan dat kweekvlees, ten opzichte van conventioneel rundsvlees, tot 92% minder uitstoot van broeikasgassen kan hebben. De luchtvervuiling kan met 94% verminderen, het waterverbruik met 66% en we zullen maar liefst tot 90% minder land nodig hebben. Daarenboven kan het ook zonder antibiotica worden gemaakt, waardoor het risico op antimicrobiële resistentie wordt verkleind”, legt Aleph Farms uit. 

 

Bronnen: 

https://www.foodingredientsfirst.com/news/cultivated-meat-in-the-uk-aleph-farms-files-britains-first-cell-based-steak-application.html

https://vegconomist.com/cultivated-cell-cultured-biotechnology/cultivated-meat/worlds-first-cultivated-beef-burger-10th-anniversary/

https://guide.michelin.com/be/nl/district-of-columbia/washington-dc/restaurant/china-chilcano

https://www.chinachilcano.com/event/good-mæeat/

https://www.barcrenn.com/

https://www.foodnavigator.com/Article/2023/04/14/uk-government-invests-12m-in-sustainable-protein-hub

https://ce.nl/wp-content/uploads/2021/02/CE_Delft_190107_LCA_of_cultivated_meat_Def.pdf