Kan kweekvlees ook op de boerderij gemaakt worden in de toekomst?

Datum gepubliceerd

Respect Farms

RESPECTfarms wil graag 's werelds eerste kweekvleesboerderij in de markt zetten. Daarom werd er eind januari een haalbaarheidsonderzoek opgestart en is er ook een visiefilm uitgebracht. De duurtijd van het onderzoek is geschat op 18 maanden.

De haalbaarheidsstudies worden uitgevoerd door RESPECTfarms met de steun van het consortium en hun partners.  De partners werden geselecteerd over de hele keten: RESPECTfarms, kweekvleespionier Mosa Meat, Priva, Leon Moonen van het vleesbedrijf Crole, Rügenwalder Mühle, de Zwitserse boerenbond Fenaco, de Rabobank en GAIA. 

“Voor dierenwelzijn willen we zonder twijfel dat de voedseltransitie naar kweekvleesproductie zo snel mogelijk plaatsvindt. Hoe minder intensieve of industriële veehouderij en het slachten van dieren, hoe beter. Voor een 100% diervriendelijke en slachtvrije transitie streven we naar een gunstige transitie ook voor boeren. Met de komende haalbaarheidsstudies gaan we kijken naar kansen voor boeren, hoe ze deze kansen het beste kunnen benutten en welke rol ze daarbij kunnen spelen. Zo past de transitie naar kweekvlees in het bredere plaatje van het ethisch verduurzamen van de economie”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat, zegt te zijn verheugd om te helpen bij het ontwikkelen van een visie over hoe ook boeren zullen worden opgenomen in het toekomstige cellulaire landbouw.

“Het is belangrijk voor ons om bedrijfsmodellen te verkennen die de voordelen voor iedereen maximaliseren. We zijn best trots om een wetenschappelijke en technische partner te zijn voor dit project” licht Bosch toe.