Een beslissende doorbraak richting ethisch vlees, dankzij Japanse biotechnologie
Datum gepubliceerd

Kweekvlees nestelt zich steeds meer als een haalbaar en realistisch alternatief. Ondersteund door een stroom aan wetenschappelijke innovaties, begint het zijn weg te vinden naar de markt. Daarmee biedt het een veelbelovende oplossing voor de ethische, ecologische en gezondheidsproblemen die gepaard gaan met intensieve veeteelt.
Een team van onderzoekers aan de Universiteit van Tokio heeft nu een belangrijke stap gezet: de ontwikkeling van een bioreactor met holle vezels die in staat is om hele stukken kweekvlees te produceren. De structuur en textuur van dit vlees benaderen die van traditioneel vlees heel sterk.
Een systeem geïnspireerd door de natuur: holle vezels voeden de weefsels
Centraal in deze innovatie staan halfdoorlatende holle vezels, vergelijkbaar met bloedvaten. Ze worden al gebruikt in medische toepassingen zoals dialyseapparaten en maken een gelijkmatige verspreiding van zuurstof en voedingsstoffen in gekweekte weefsels mogelijk.
“Wij bootsen na hoe bloed cellen voedt in een levend organisme,” legt hoofdonderzoeker Shoji Takeuchi uit.
Dit systeem lost een groot knelpunt op bij kweekvlees: het was tot nu toe quasi onmogelijk om dikke weefsels te creëren zonder dode zones, door een gebrek aan circulatie. Dankzij een uiterst precieze plaatsing van deze vezels slaagden de onderzoekers erin een stukje kippenvlees van enkele centimeters op te bouwen, en vervolgens een stuk van 10 gram te produceren met behulp van 1.125 holle vezels.
Kweekvlees dat nauwelijks van echt te onderscheiden is
Deze innovatie gaat verder dan alleen textuur. Ze opent ook de deur naar kweekvlees met een authentiekere smaak, dankzij een betere celstructuur en een meer gelijkmatige toevoer van voedingsstoffen. Het resultaat is een stuk vlees dat veel dichter aanleunt bij wat consumenten verwachten van een “heel” stuk vlees – in tegenstelling tot de vaak gebruikte mengsels van gekweekte cellen voor nuggets of hamburgers.
Een gamechanger voor dierenwelzijn
Deze vooruitgang biedt hoop: ze zou de commerciële doorbraak van kweekvlees als volwaardig alternatief voor vlees van geslachte dieren kunnen versnellen.
“Kweekvlees is een duurzaam en ethisch alternatief voor conventioneel vlees,” benadrukt Takeuchi.
Voedsel produceren zonder wreedheid, zonder dierenleed, is een morele noodzaak. Deze technologie zou dat ideaal haalbaar kunnen maken – en tegelijk een antwoord bieden op de toenemende voedselvraag van de wereldbevolking.
Toepassingen voorbij voeding : in geneeskunde en robotica
Opmerkelijk genoeg kan deze technologie ook nuttig zijn in de regeneratieve geneeskunde (zoals het kweken van organen of spierweefsels) en in biohybride robotica. Toch blijft de kern van deze doorbraak vooral een nieuwe manier om voeding en respect voor het leven met elkaar te verzoenen.
De uitdagingen die nog wachten
Het Japanse team staat nog voor enkele technische uitdagingen: zoals het verbeteren van de zuurstoftoevoer voor grotere stukken vlees, of het automatiseren van het verwijderen van de niet-eetbare vezels.
Maar de fundamenten zijn gelegd. Als ook de technische en regelgevende puzzelstukken op hun plaats vallen, zou deze technologie de voedingsindustrie in de komende jaren ingrijpend kunnen veranderen.
Referentie:
• vegconomist. Researchers develop hollow fiber bioreactor to improve cultivated meat texture and scale. Gepubliceerd op 17 april 2025. Beschikbaar op: https://vegconomist.com/cultivated-cell-cultured-biotechnology/researchers-develop-hollow-fiber-bioreactor-improve-cultivated-meat-texture-scale/