Een Japans bedrijf ontwikkelt prototypes van kweekvlees eendenlever

Datum gepubliceerd

foie de canard cultivé par la société japonaise IntegriCulture
Het Japanse bedrijf IntegriCulture, opgericht in 2015, heeft aangekondigd met succes verschillende voedingsprototypes op basis van gekweekte eendenlever te hebben ontwikkeld. Dit is een veelbelovende stap voor het welzijn van dieren en voor het milieu. Deze innovatie maakt deel uit van de wereldwijde opkomst van kweekvlees, een ethischer alternatief voor het slachten van dieren – vaak synoniem aan dierenleed.

Wanneer gastronomie zich zonder wreedheid heruitvindt

Het ingrediënt op basis van gekweekte eend, genaamd Craft Essen, werd onder de aandacht gebracht tijdens een sensorische beoordeling met zo’n dertig deelnemers. Het doel: het smaakpotentieel en de commerciële waarde van deze vernieuwende producten beoordelen.

IntegriCulture presenteerde vier gastronomisch geïnspireerde gerechten:

🔹 een zoet-hartig dessert van sojaroom en kweekvlees lever, geserveerd in een uitgeholde citroen en bestrooid met steenzout,

🔹 een creatie met eendenkweekvlees, sojaroom, peren, roze peper en narazuke, een Japanse smaakmaker,

🔹 een vernieuwde versie van de Indiase snack pani puri,

🔹 en een zoete-aardappeltaart met eendenkweekvlees, in een goudbruin gebakken korst.

Daarnaast werden drie bewerkte producten onthuld:

🔹 een pittige worst in de stijl van bloedworst, met 20% eendenkweekvlees,

🔹 een leverpaté bestaande uit 80% gekweekte eend en cacao,

🔹 en een bereiding die doet denken aan foie gras, met 30% gekweekt vlees.

De reacties waren zeer bemoedigend: volgens het medium FoovoBridge werden de gerechten als even smaakvol en romig beoordeeld als die met conventioneel eendenvlees. Verschillende deelnemers spraken van een “ongekend umami” en zagen potentieel voor gebruik in gevarieerde menu’s.

Een sector in volle groei

IntegriCulture heeft een productielijn opgezet voor het kweken van eendencellen, met steun van San-Ei Gen F.F.I., dat de benodigde dragers voor weefselontwikkeling ontwikkelde. Het bedrijf maakt deel uit van het CulNet Consortium, een netwerk van innovatieve startups die werken aan de groei van kweekvlees.

De ontwikkeling van deze producten werd financieel ondersteund door het Japanse ministerie van Landbouw, in het kader van een programma ter bevordering van innovatie in het MKB. Het bedrijf kreeg ook een subsidie van 1,87 miljard yen (ongeveer 11,5 miljoen euro) om zijn CulNet-technologieplatform verder te ontwikkelen, met plannen om dit open source te maken. Daarnaast ontving het een lening van 200 miljoen yen (ongeveer 1,25 miljoen euro), en een overbruggingskrediet van 100 miljoen yen (ongeveer 600.000 euro) van de Mizuho Bank.

De Craft Essen Council: voor maatschappelijke aanvaarding van kweekvlees eend

Om de maatschappelijke acceptatie van producten op basis van kweekvlees eend te bevorderen, heeft IntegriCulture de Craft Essen Council opgericht, een werkgroep met onderzoekers, bedrijven en instellingen. Onder de deelnemers bevinden zich onder andere:

  • het Cellular Agriculture Institute of the Commons (CAIC),
  • de Japan Association for Cellular Agriculture (JACA),
  • en de Japan Bioindustry Association.

Professor Tatsuya Shimizu, voorzitter van de raad, verklaarde: “Japan is eindelijk in een fase beland waarin men kan communiceren over kweekvlees, terwijl men ook concrete producten toont. Het is nu essentieel om het begrip te vergroten met het oog op maatschappelijke acceptatie.”

Een ethisch alternatief voor foie gras

Foie gras, een symbool van controversiële gastronomie, wordt fel bekritiseerd vanwege de productie op basis van dwangvoederen. De ontwikkeling van kweekvlees versies, zonder dierenleed, betekent een belangrijke vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn. GAIA verwelkomt dan ook het initiatief van IntegriCulture.

Internationaal is kweekvlees foie gras al een realiteit: Vow (Australië) verkoopt het in Singapore en Hongkong, en heeft toestemming gekregen voor Australië en Nieuw-Zeeland. In Europa was Gourmey de eerste die in meerdere landen, waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, een aanvraag voor goedkeuring indiende.

Deze innovaties tonen aan dat foie gras zonder dierenleed op het punt staat een concreet en duurzaam alternatief te worden.

 

Bronnen:

  1. Cultivated X by vegconomist. Japan’s Integriculture develops products made from cultivated duck liver. Gepubliceerd op 16 april 2025. Beschikbaar op: https://cultivated-x.com/meat/japans-integriculture-products-cultivated-duck-liver/
  2. Green Queen. Japanese Food Tech Showcases cultivated duck products for restaurants & supermarkets. Gepubliceerd op 8 april 2025. Beschikbaar op: https://www.greenqueen.com.hk/integriculture-lab-grown-meat-cell-cultured-duck-foie-gras-japan/