Eerste europese aanvraag: gourmey, de franse pionier in foie gras, vraagt goedkeuring aan in vijf belangrijke markten

Datum gepubliceerd

Gourmey

Gourmey, een in Parijs gevestigde pionier in voedselinnovatie die zich richt op gecultiveerde foie gras, heeft officieel het wettelijk goedkeuringsproces opgestart in vijf mondiale markten: Singapore, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en…. de Europese Unie.

Met dit nieuws is Gourmey het eerste bedrijf dat goedkeuring aanvraagt voor kweekvlees in de Europese Unie.

Het bedrijf richt zich op het bieden van nieuwe en heerlijke culinaire ervaringen. Hun specialiteit, gekweekte eend, biedt een nieuwe keuze voor foie gras liefhebbers, chef-koks en restaurants wereldwijd. 

Het is opwindend om het eerste dossier over gekweekt voedsel in de EU te zien, omdat we stilaan het risico lopen in Europa om ons concurrentievoordeel te verliezen aan landen als de VS en Azië als we niet blijven bouwen aan een ondersteunend systeem kweekvlees. Nu Europa de voedselzekerheid wil vergroten door de afhankelijkheid van de invoer wil beperken en de schade voor het milieu wil verminderen, kunnen gecultiveerde producten een belangrijke aanvulling vormen  voor consumenten die stilstaan bij de impact die voedingsmiddelen hebben op dierenwelzijn, klimaat, biodiversiteit, antibiotica resistentie, water- en landverbruik,…

Voedingsproducten zijn een krachtig instrument voor veerkracht op de lange termijn.

De EU-wetgeving over nieuwe voedingsmiddelen is de strengste ter wereld en de gouden standaard voor voedselveiligheid. Gourmey verwelkomt die controle omdat ze het volste vertrouwen hebben in hun producten en weten dat consumenten veel vertrouwen hebben in de goedkeuringsstempel van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Gecultiveerde producten geven de bewuste consument meer keuzemogelijkheid en dat is zeer belangrijk.

Uit onderzoek blijkt dat Europese consumenten de vrijheid willen hebben om te kiezen of ze gekweekt vlees eten nadat de EU-regelgevers het hebben goedgekeurd.

Gecultiveerde voedingsmiddelen brengen ons ook dichter bij het creëren van nieuwe inkomstenmogelijkheden voor Europese boeren.

Zij kunnen immers de grondstoffen die nodig zijn om de cellen op grote schaal te verbouwen, te voorzien van voeding.

Innovatie en conventionele landbouw kunnen naast elkaar bestaan en elkaar ondersteunen bij het creëren van een toekomstbestendig voedselsysteem.

Zo kan de landbouwsector veel aantrekkelijker worden voor de volgende generaties omdat er nieuwe inkomsten kunnen gegenereerd worden

Gecultiveerd vlees heeft het potentieel om één van de belangrijkste doorbraken te zijn voor ons toekomstig voedingssysteem.

Bronnen