Het Europese ruimtevaartproject ESA onderzoekt kweekvlees

Datum gepubliceerd

Het Europese ruimtevaartproject ESA onderzoekt kweekvlees

In september 2019 schreef Aleph Farms geschiedenis door het eerste kweekvlees in de ruimte te produceren. Samen 3D Bioprinting Solutions, voerden ze een succesvol eerste experiment uit op het International Space Station (ISS).

De EU investeert in ruimtevaartactiviteiten die Europeanen voordelen moeten bieden op het gebied van communicatie, reizen en ecologie. Vandaag bekijkt ook het European Space Agency (ESA) hoe de astronauten zich op de lange ruimtemissies gezond en duurzaam kunnen voeden. Dat is een grote uitdaging en om dit verder te kunnen onderzoeken, ondersteunt ESA twee onderzoeksteams.

Het eerste doel was om te bepalen of het produceren van kweekvlees, een haalbare optie kan zijn in ruimte. Het afgelopen jaar kregen de geselecteerde teams, het ene bestaande uit het Duitse bedrijf Yuri en Reutlingen University, en het andere uit de Britse bedrijven Kayser Space, Cellular Agriculture en Campden BRI, de kans om dit idee verder te ontwikkelen met een financiering uit het Discovery-element.

“De focus ligt op het voorzien van hoogwaardige voedsel voor astronauten tijdens lange missies ver van de aarde en waarbij de typische houdbaarheid van twee jaar van traditioneel verpakte voedingsmiddelen kan worden overwonnen”, legt ESA-ingenieur Paolo Corradi uit.

"Gezien de beperkte middelen in de ruimte zou het ter plaatse verbouwen van vers voedsel noodzakelijk zijn om de veerkracht en zelfvoorziening van een missie te vergroten. Het zou ook een mentale ondersteuning kunnen bieden aan de bemanning."

De Britse en Duitse teams werkten onafhankelijk van elkaar. Ze bestudeerden de bestaande alternatieve eiwitten van planten en algen en vergeleken dit met de voedingswaarde van kweekvlees. Ze stelden verschillende productiemethoden voor kweekvlees voor. De onderzoeksresultaten zien er veelbelovend uit en suggereren dat kweekvlees een zeer goede en bovendien haalbare bron van eiwitten zou kunnen zijn voor de astronauten.

"Het is iets dat nog in de kinderschoenen staat, dus hebben we een strategie voorgesteld die de stappen schetst die nodig zijn om de noodzakelijke technologie vooruit te helpen", voegde Corradi eraan toe.

Kweekvlees is ook een veelbelovende oplossing voor het voeden van een groeiende bevolking op aarde. Er is nog veel werk aan de winkel maar er werden onlangs toch al belangrijke mijlpalen bereikt. Enkele voorbeelden zijn de positieve beoordeling over kweekvlees zoals gepresenteerd in het FAO- en WHO-rapport van de Verenigde Naties, en de volledige goedkeuring aan twee Amerikaanse bedrijven om kweekvlees van kippencellen in de VS te verkopen.

"Hopelijk zien we binnenkort dat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid soortgelijke goedkeuringen verleent in Europa en dat het onderzoek snel vordert", aldus Corradi.

De traditionele intensieve vleesproductie vormt een enorme bedreiging voor het milieu, omdat het één van de belangrijkste oorzaken is van de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing, verlies aan biodiversiteit en vervuiling, naast het gebruik van enorme hoeveelheden water en land. Het systeem van de intensieve veeteelt veroordeelt jaarlijks miljarden dieren tot een ‘leven’ in gruwelijke omstandigheden en vergroot het de kans op toekomstige pandemieën aanzienlijk. Het is een schande dat we op deze manier omgaan met levende wezens die angst, pijn en stress kunnen voelen. Naarmate mensen zich meer bewust worden van deze problemen, kan kweekvlees een interessant en belangrijk alternatief worden.