In de voetsporen van Jake Gyllenhaal en Serena Williams….

Datum gepubliceerd

Just Egg Commercial - Greenmatters.com

Op 27 oktober 2022 ging GAIA het hoofdkantoor van Eat Just te bezoeken in Californië.

Het statige kantoor is gelegen Alameda, net buiten San Fransisco. 

Via de Oakland Bay Bridge komen we met de taxi aan op onze bestemming. Het is bijna Halloween en dat merk je ook hier. 

Nagebootste spinnen en pompoenen zijn veelvuldig aanwezig. Op weg naar de ingang komen we Andrew Noyes tegen samen met zijn viervoeter Steward. Andrew is het hoofd van de mondiale communicatie van het bedrijf en zal ons vandaag rondleiden. Het bezoek gaat langs de verschillende verdiepingen. Het is erg boeiend en R&D afdeling is ronduit indrukwekkend te noemen.

Eat Just is in 2011 opgericht door Josh Tetrick en Josh Balk. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt plantaardige alternatieven voor eieren in Amerika. Ze werken ook rond kweekvlees. Deze producten kan je vandaag al in Singapore bestellen op restaurant.

In juli 2017 kwam Just Egg op de markt. Het is een vervanging voor roereieren en wordt gemaakt van mungbonen.  Je kan Just Egg bijvoorbeeld eten in Nourish Cafe, Peet’s Coffee, Senor Sissig, Vegan Picnic, Wildseed of Philz Coffee. Nourish is een 100% plantaardig café in San Francisco, met locaties in het Richmond District en Nob Hill. Je kan Just Egg bestellen door te kiezen voor een Frittata Sandwich. Just Egg wordt dan gecombineerd met spinazie, geroosterde champignons en gecarameliseerde ajuin. Verder vind je in de sandwich huisgemaakte artisjok mayo, advocado, sla en tomaatjes. Zeer lekker en moeilijk te geloven dat er geen eieren in het ‘omelet’ gebruikt werden. De smaak is nauwelijks te onderscheiden en bye bye kippenleed in kooien en goed voor je cholesterol. Zoveel voordelen…. Hopelijk zal het snel verkrijgbaar zijn in onze supermarkten.

Eind 2017 maakte Eat Just bekend een kweekvleesproduct te ontwikkelen om kipnuggets te maken. Het vlees wordt gekweekt in een bioreactor in een vloeistof van aminozuren, suiker en zout. De kipnuggets zijn voor 70% kweekvlees, de rest is gemaakt van mungbonen eiwitten en andere ingrediënten. Het bedrijf is ook bezig met gecultiveerd Japans Wagyu-rundvlees . 

In december 2020 keurde de regering van Singapore kweekvlees van Eat Just goed, onder de naam GOOD Meat. Een restaurant in Singapore genaamd 1880 werd de eerste plaats waar het gekweekte vlees van Eat Just werd verkocht. Eat Just kreeg vervolgens aanvullende goedkeuringen voor verschillende soorten kipproducten, zoals geraspte kip en borstkip.  

Tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2022, beter bekend als COP27 werd er een reeks historische eetervaringen georganiseerd samen met het Singapore Paviljoen. Voor het eerst was het kweekvlees van GOOD Meat te proeven  buiten Singapore.

Op de jaarlijkse klimaattop van de VN staat de transformatie van ons voedingssysteem en duurzame diëten letterlijk en figuurlijk op het menu ​​in de gaststad Sharm el-Sheikh, Egypte. GOOD Meat zal de gekweekte kip serveren tijdens een aantal evenementen.

Het Intergouvernementeel Panel van Klimaatverandering (UNIPCC) van de VN heeft gecultiveerd vlees aangekondigd als een transformatieve benadering om emissies te verminderen en noemde de traditionele veehouderij als één van de belangrijkste oorzaken van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens een UNIPCC-rapport uit 2022 heeft kweekvlees het potentieel om de directe uitstoot van de voedselproductie aanzienlijk te verminderen. "Deze technologieën hebben een kleinere voetafdruk op land, water en nutriënten en nemen de zorgen over dierenwelzijn weg", aldus het rapport.

just egg