Reportage over kweekvlees van ABE na aanvraag verkoop door Aleph Farms
Datum gepubliceerd
Het Israëlische Aleph Farms heeft recent een aanvraag ingediend om in Zwitserland gecultiveerd rundvlees te mogen verkopen. Naar aanleiding hiervan werd er op de Zwitserse televisie een reportage over deze innovatieve technologie gemaakt. Het resultaat is een gebalanceerd rapport over de huidige stand van zaken.
In de reportage komen verschillende meningen en kritische vragen aan bod.
De voordelen van kweekvlees kunnen aanzienlijk zijn voor mens, dier en onze planeet. Peer-reviewed onderzoek (CE Delft - het onderzoek werd ondersteund door GAIA en GFI) toont aan dat kweekvlees tot 92% minder uitstoot van broeikasgassen vertoont. De luchtvervuiling kan met 94% kan verminderen. Bovendien kan er tot 66% minder water gebruikt worden en hebben we 90% minder land nodig dan voor conventioneel rundvlees. Het kan ook zonder antibiotica worden gemaakt, waardoor het risico op antimicrobiële resistentie wordt verkleind.
In de reportage zien we de eerste slagerij ter wereld die kweekvlees verkoopt. Huber’s is in Singapore een begrip onder de vleesliefhebbers. Naast de slagerij is er ook een restaurant waar je kweekvlees kan kiezen op het menu. GAIA heeft in mei kweekvlees gegeten bij Hubers en sprak toen ook op het congres rond kweekvlees dat georganiseerd werd door KET. André Huber, de directeur van Huber’s, legt uit waarom ook hij een voorstander is van kweekvlees in de reportage. Hij stond versteld van de gelijkenis met geslacht kippenvlees en ziet de voordelen van deze innovatieve technologie.
Kweekvlees: duurzaam, diervriendelijk en betaalbaar
Daar waar men in Singapore vooral aandacht heeft voor de voordelen voor het klimaat, is dierenwelzijn voor de Zwitsers ook een belangrijke reden om kweekvlees te proberen. Het is belangrijk dat het voedingssysteem in de toekomst de groeiende wereldbevolking op een duurzame, diervriendelijke en voor iedereen betaalbare manier kan voeden. Een transformatie is mogelijk dankzij moderne technologieën die voor een stukje gelijkenissen vertonen met het brouwen van bier.
Migros, de leidende Zwitserse supermarkt keten, heeft beslist in Aleph Farms te investeren. Tristan Cerf, de woordvoerder van Migros, legt uit waarom zij dit doen.
Ira van Eelen, de dochter van Willem van Eelen, komt het project van RESPECTfarms toelichten in de reportage. Het Nederlandse project dat op dit moment een haalbaarheidsstudie uitvoert, bekijkt in hoeverre kweekvlees kan gemaakt worden in gedecentraliseerde lokale boerderijen in de toekomst. GAIA is één van de partners in het project van RESPECTfarms.
“Voor het dierenwelzijn willen we zonder enige twijfel dat de voedseltransitie naar de productie van kweekvlees zo snel mogelijk plaatsvindt. Het project van RESPECTfarms wil uitzoeken hoe de lokale boer mee in het verhaal van kweekvlees kan stappen.”
Boeren zijn gewend om om te gaan met levende dieren en moeten ervoor zorgen dat ze de nodige veiligheidsnormen volgen om contaminaties tegen te gaan. Het omgaan met levende cellen van kweekvlees is voor hen dus niet zo’n enorme aanpassing aldus Geneviève Grassmann van Fenaco, de federatie van landbouwcoöperaties in Zwitserland.
Er zijn ook kritische stemmen te horen, zal het wel veilig zijn, hoe wordt het juist gemaakt? Deze zaken worden door de Zwitserse autoriteiten nu stap voor stap bekeken zodat consumenten later veilig kweekvlees kunnen bestellen op restaurant.