Japan werkt aan de verkoop van gecultiveerd vlees vanaf 2026

Datum gepubliceerd

Afbeelding: APAC Society for Cellular Agriculture (APAC-SCA)

Eind februari werd in Florida een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop van gecultiveerd vlees verbiedt. We merken dat sommige Amerikaanse staten positief staan tegenover gecultiveerd vlees en anderen negatief.     
Ook in Europa zien we een vergelijkbaar tafereel bij de beleidsmakers. Wat willen de consumenten? 

Een recent onderzoek van GFI toont aan dat het merendeel van de Duitse en Oostenrijkse consumenten willen dat kweekvlees in hun land wordt geproduceerd zodra het is goedgekeurd.      
Kweekvlees moet een zeer robuust voedselreguleringsproces doorlopen in de EU vooraleer het mag worden verkocht.      
Duitsers en Oostenrijkers zijn duidelijk van mening dat het, eenmaal goedgekeurd, aan de consumenten moet zijn, en niet aan politici, om te beslissen of ze het al dan niet eten.

Beleidsmakers moeten er rekening mee houden dat, ongeacht hun politieke opvattingen, consumenten zich steeds meer bewust zijn van de economische kansen die deze opkomende sector biedt.

APAC Society for Cellular Agriculture in Azië heeft een nieuw rapport uitgebracht waaruit blijkt dat 42% van de Japanse consumenten openstaat voor het proberen van gecultiveerde vlees- of visproducten.    
Peter Yu, programmadirecteur van APAC, benadrukt wel het belang om de consumenten gerust te stellen over de veiligheid van deze producten door een transparante communicatie van de betrokken partijen.    
Uit het rapport blijkt dat 37% van de consumenten onzeker is over wat ze van deze producten mogen verwachten, terwijl veiligheid, gezondheid en prijs worden geïdentificeerd als de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de intentie om gecultiveerd vlees en zeevruchten te proberen.

APAC-SCA is een collectief dat zich inzet voor het stimuleren van innovatie in de cellulaire landbouwsector in Azië.     
De belangrijkste spelers op gebied van gecultiveerde producten in Azië zijn op dit moment Shiok Meats, Aleph Farms, Avant Meats, CellX en IntegriCulture.   
Men verwacht dat gecultiveerd vlees vanaf 2026 op de Japanse markt beschikbaar zal zijn.

 

Bronnen: