Kweekvlees van Aleph Farms weldra te koop in Zwitserland?

Datum gepubliceerd

Bezoek John Kerry bij Aleph Farms

Het Israëlische Aleph Farms heeft eind juli een aanvraag ingediend bij de Zwitserse toezichthouders om gecultiveerd rundvlees te mogen verkopen.

Het bedrijf nodigde op 5 juni 2023, Wereld Milieu Dag, niemand minder dan de presidentiële gezant van de VS, John Kerry uit op hun hoofdkantoor in Israël om de mogelijkheden van cellulaire landbouw te bespreken. Tijdens dit bezoek kreeg Kerry ook de kans om te genieten van Aleph Cuts, 's werelds eerste gekweekte steaks.

Aleph Farms heeft eind juli een aanvraag ingediend bij de Zwitserse autoriteiten om dit vlees te mogen verkopen in Zwitserland. Het Zwitserse regelgevingskader omvat een strenge procedure voor het beoordelen van de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen. Omdat Zwitserland geen onderdeel is van de Europese Unie, heeft Aleph Farms de aanvraag ingediend bij het Zwitserse federale voedselveiligheids- en veterinaire bureau. Hiermee zou Zwitserland een voorsprong kunnen nemen op Europese landen voor wat betreft het toelaten van kweekvlees.
Het proces omvat een strenge veiligheidsevaluatie en uitgebreide toxicologische studies om de voedselveiligheid te onderbouwen. Naar verwachting zal de evaluatie minimaal 12 maanden in beslag nemen.

Een gezamenlijk onderzoek van Aleph Farms en Migros toont aan dat 74% van de Zwitserse consumenten kweekvlees wil proeven. De meerderheid van de Zwitsers is duidelijk benieuwd naar kweekvlees en vinden het belangrijk dat het vlees dat ze eten vrij is van dierenleed en duurzaam is voor onze planeet. Kweekvlees biedt Zwitserland een enorme kans om zijn voedselzekerheid te vergroten en nieuwe banen te creëren.

Het is opvallend dat de allereerste aanvraag voor kweekvlees op het Europese continent in Zwitserland is in plaats van in Brussel.

Europa geeft gemengde signalen aan kweekvleesbedrijven. In Italië probeert men kweekvlees te verbieden terwijl landen als Nederland er net in investeren. De EU moet een coherente strategie ontwikkelen om deze innovatieve sector te ondersteunen en ervoor zorgen dat de regelgevingsprocessen duidelijk zijn, zodat Europese ondernemers ook hier verder kunnen. Nederland heeft al een stap in de goede richting gezet door het proeven van kweekvlees goed te keuren.

Bronnen: 

https://www.swissinfo.ch/eng/sci-tech/start-up-files-request-to-sell-lab-grown-steak-in-switzerland/48690776

https://www.foodmanufacture.co.uk/Article/2023/07/26/First-European-application-to-sell-cultivated-meat-submitted

https://www.foodnavigator.com/Article/2023/07/26/First-application-for-cultivated-meat-approval-in-Europe-submitted

https://aleph-farms.com/journals/john-kerry-visits-aleph-farms-hq-tastes-cultivated-steak/

Foto: Aleph Farms