Nieuwe mijlpijl: Ook Amerika geeft groen licht aan kweekvlees

Datum gepubliceerd

Upside Foods

Na Singapore hebben de Verenigde Staten hebben als tweede land ter wereld de verkoop van kweekvlees toegestaan. Deze ontwikkeling wordt gezien als een echte mijlpaal voor de hele kweekvleessector. Singapore was het eerste land dat kweekvlees op de markt bracht. Good Meat en Upside Foods, twee Amerikaanse bedrijven, hebben nu toestemming gekregen om slachtvrij kippenvlees in de VS op de markt te brengen.

Good Meat, een bedrijf uit San Francisco, mocht als eerste bedrijf ter wereld kweekvlees of slachtvrij vlees verkopen in Singapore bij het bekende huis Huber’s. Een mondiale primeur.

Upside Foods, was voorheen bekend als Memphis Meats, en richt zich sinds 2015 volledig op kweekvlees. Bill Gates and Richard Branson hebben beiden in het bedrijf geïnvesteerd omdat ze overtuigd zijn van de voordelen en het potentieel van dit slachtvrij vlees. Mens, dier en de planeet winnen bij deze innovatieve techniek om vlees te maken.

De goedkeuringsprocedure in de Verenigde Staten verliep in twee stadia. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) had al eerder verklaard dat er geen zorgen waren over de veiligheid van kweekvlees op zich. De tweede en laatste stap werd genomen met de goedkeuring van het United States Department of Agriculture (USDA), die de voedselveiligheid van de productiefaciliteiten, de ingrediënten en etikettering van het product moest beoordelen.

Het vlees van Upside Foods en Good Meat zal in eerste instantie alleen beschikbaar zijn in exclusieve restaurants in San Francisco en Washington, D.C. 

Niemand minder dan de beroemde drie Michelinsterren chef Dominique Crenn zal de celgekweekte kip van Upside Food gebruiken in haar goddelijke gerechten.

Het nieuwe spectaculaire gerecht is gebouwd rond het slachtvrije kippenvlees van Upside Food, omhuld met een tempura-beslag dat doordrenkt werd met Recado Negro, een verkoolde chilipasta uit de Mexicaanse regio Yucatan. De kip wordt vervolgens gebakken, licht besprenkeld met een gebrande chili-aioli en gegarneerd met eetbare bloemen en groenten van Crenn's Bleu Belle Farm.