Open brief aan Europees voorzitter von der Leyen "Fund the Future of Food!”

Datum gepubliceerd

Fund the Future of Food!

Vier oud-Eurocommissarissen, onder wie de Nederlandse Neelie Kroes, en drie Nobelprijswinnaars richten zich in een open brief tot voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. 

Ze vragen om voorop te blijven lopen in de eiwitrevolutie en daarom moet Europa echt dringend investeren of we gaan belangrijke kansen mislopen. Honderden wetenschappers steunen het verzoek. 

Ook Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, roept het beleid van Europa op om een belangrijke investering van minstens 25 miljard te voorzien voor de noodzakelijke voedselrevolutie. 

Europa staat voor de keuze: nu investeren en straks de voordelen oogsten, of aan de zijlijn staan, terwijl de rest van de wereld de leiding pakt.

‘Net zoals schone energiebronnen fossiele brandstoffen beginnen te vervangen, zo kan de productie van duurzame eiwitten de meest schadelijke vormen van de veehouderij uitbannen. En dat met een snelheid en schaal die tot voor kort ondenkbaar was’, aldus de brief, die mede is ondertekend door de voormalig vicevoorzitter van de Europese Commissie, Neelie Kroes.

RePlanet, de techno-optimistische milieuorganisatie, die het initiatief nam, lanceerde de open brief op de website FundFutureFood. De wereldwijde markt voor alternatieve eiwitten zal in 2050 een omzet kennen van rond de 1000 miljard euro aldus experten. Dit betekent ook dat er naar verwachting 10 miljopen nieuwe banen zullen bijkomen. Europa mag deze kans niet laten liggen. Met de beschikbaarheid van kweekvlees en duurzame eiwitten zal ook de houding ten opzichte van de huidige veehouderij veranderen. “Straks zullen we terugkijken en denken: hebben we echt ooit 76 miljard dieren per jaar geslacht in de wereldwijde vee-industrie?” zegt Hidde Boersma, voedselpublicist en mede-initiator namens RePlanet.

“Ons voedsel moet vrij zijn van wreedheid, duurzaam, gezond, betaalbaar en beschikbaar voor iedereen. We weten dat ons huidige voedselsysteem moet veranderen. Het is te belastend voor onze planeet en dwingt miljarden dieren tot verschrikkelijke leefomstandigheden. Ontoelaatbaar in een beschaafde wereld. De meeste dieren worden gereduceerd tot producten terwijl het welzijnsgevoelige wezens zijn met hun eigen behoeften en noden. De huidige intensieve veehouderij wordt nog steeds ondersteund door vele subsidies. Het is dringend tijd dat onze beleidsmakers fundamenteel durven te kiezen voor een echte transformatie en substantieel gaan investeren in innovatieve oplossingen die ten goede komen aan mens, dier en onze planeet."

Michel Vandenbosch
Voorzitter van GAIA