Savor: echte boter zonder de koe
Datum gepubliceerd
Mensen hunkeren al zo'n vier miljoen jaar naar vet voedsel. Dit verlangen zou kunnen verklaren waarom de meeste consumenten dierlijke producten blijven verkiezen boven plantaardige alternatieven.
Savor, gevestigd in Californië, heeft een missie: het creëren van heerlijke, veelzijdige vetten zonder dieren, landbouwgrond, kunstmest, hormonen of antibiotica.
Hun geheime ingrediënt? Koolstofdioxide! Ze halen CO2 uit de lucht en combineren dit door middel van een thermochemisch proces met waterstof en zuurstof.
Deze ketens wordt vervolgens omgezet in boter door water, bètacaroteen en rozemarijnolie toe te voegen.
Kathleen Alexander, de CEO van Savor, zegt dat het resultaat boter is die precies smaakt zoals de boter van een koe maar dan zonder de nadelen van traditionele productiemethoden (dierenwelzijn, impact milieu, verlies biodiversiteit,…).
De startup heeft informele smaakpanels gehouden met tientallen mensen, en ze gaan ook een formeel panel houden als onderdeel van hun commercialiserings- en opschalingsinspanningen.
Bill Gates, die in het bedrijf heeft geïnvesteerd, was onder de indruk en zei dat hij niet kon geloven dat hij geen echte boter at.
Het gaat dan niet om een element dat lijkt op dierlijk vet, maar dezelfde vetmoleculen zoals je die ook bij dierlijke boter vindt.
De vetten kunnen gebruikt worden om voedsel in te bakken, maar ook om kaas, ijs, melk en boter mee te maken.
Alexander zegt “Op dit moment werken we aan goedkeuring van de regelgevende instanties om onze boter te kunnen verkopen. We verwachten op zijn vroegst in 2025 met de verkoop te kunnen beginnen.”
Een team van onderzoekers, waaronder Alexander, publiceerde in december 2023 een rapport in het tijdschrift ‘Nature Sustainability’, waarin de mogelijkheid van voedselproductie zonder landbouw werd onderzocht.
Ze suggereren dat de techniek de potentie heeft om de ecologische voetafdruk die doorgaans gepaard gaat met voedselsystemen drastisch te verkleinen.
Volgens een analyse van het Breakthrough Institute is de veehouderij momenteel verantwoordelijk voor 11,1 tot 19,6 procent van de door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies.
Het verlagen van de consumptie van dierlijke producten zou de negatieve impact van de mens op het milieu helpen verminderen.
Gates beseft dat dat niet eenvoudig is want mensen verlangen naar de smaak van dierlijke vetten.
Door boter te maken met behulp van koolstof, hoopt het Savor-team twee vliegen in één klap te slaan.
Volgens het rapport Nature Sustainability is de koolstofvoetafdruk van gecultiveerd vet minder dan 0,8 gram CO2-equivalent per calorie.
Aan de andere kant produceert dierlijke ongezouten boter met 80 procent vet 2,4 gram CO2-equivalent per calorie, schrijft de Guardian.
Gates zegt dat Savors thermochemische proces ook minder dan een duizendste van het water gebruikt dat in traditionele landbouw wordt gebruikt.
Savor stopt niet bij boter. Ze werken ook aan andere vetten, zoals melk, ijs, kaas en vlees.
Een veelbelovende stap naar een diervriendelijke en duurzamere voedselproductie.