Waar staan we vandaag op vlak van kweekvlees?

Datum gepubliceerd

Credit image: Aleph Farms

Terwijl sommige landen hun inspanningen verhogen, zien we dat andere landen op de rem gaan staan en hun land in een verlammende wurgreep houden die hen ervan zal weerhouden om te transformeren naar een diervriendelijke, veerkrachtig, duurzaam, gezond en betaalbaar voedingssysteem.

In de tweede helft van 2023 ontvingen zowel Upside Foods en Eat Just de goedkeuring om hun gecultiveerd kippenvlees te verkopen aan consumenten. In de eerste maand van 2024 kreeg een derde bedrijf, Aleph Farms een ‘no questions’ letter brief dit keer van het Ministerie van Gezondheid in Israël voor het gecultiveerde rundsvlees dat ze maken.

Na Singapore en de VS, is Israël dus het derde land in de wereld waar je als consument kweekvlees kan eten. Het beleid is altijd erg ondersteunend geweest op vlak van alternatieve proteïnen. Maar liefst drie van de eerste acht kweekvlees bedrijven ter wereld waren gevestigd in Israël. Wanneer we naar het financiële plaatje kijken, kunnen we stellen dat 15% om van de middelen in de sector in Israëlische bedrijven gestoken werd zo vertelt Alla Voldman, VP van strategy en policy in GFI Israël. Aleph heeft ook een aanvraag ingediend in Singapore, de VS, Zwitserland, en het Verenigd Koninkrijk. 23 Britse start-ups hebben maar liefst £61M opgehaald in 2022. Dat is meer dan in heel Europa.

We zien ook progressie in Australië en Nieuw Zeeland ook daar bereiden Magic Valley en Vow’s Food zich voor. Vow voorziet om rond mei 2024 op de markt te gaan.

Het Franse bedrijf Vital Meat wil het eerste Europese bedrijf zijn dat op de markt komt in Singapore en gaat daarvoor de strijd aan met het Nederlandse bedrijven Meatable en MOSA. In Azië steunen verschillende landen de innovatieve technologie laat APAC weten. Waarschijnlijk zullen Japan en Zuid-Korea de landen zijn die het regelgevend kader om op de markt te komen, vorm zullen geven.

Helaas zien we op andere plaatsen een minder progressieve houding tegenover kweekvlees.  Na het positieve nieuws in San Francisco en Washington, volgde er een tegenbeweging. In de staten Florida Arizona en Texas wil men een verbod op kweekvlees. In Europa staan overwegend rechtse politici niet positief tegenover kweekvlees. Zij baseren zich op studies die niet peer-reviewd, zijn bang voor veranderingen en gebruiken veelal argumenten die niet correct onderbouwd zijn. Frankrijk, Italië, Roemenië willen kweekvlees verbieden. Italië voerde recent een verbod in maar de kans is groot dat ze door Europa zullen worden teruggefloten. Het Italiaanse beleid negeert met dit verbod de wil van vele Italianen die hebben aangegeven kweekvlees te willen proeven. Ook de Italiaanse startups die actief zijn op vlak van kweekvlees worden door een verbod achtergesteld ten opzichte van andere bedrijven.

Op 23 januari stelden de landen Oostenrijk Italie en Frankrijk in de AGRIFISH Commissie van Europa dat ze grote bezorgdheden hadden ten aanzien van  kweekvlees. Zij werden ondersteund door Tsjechië, Cyprus, Hongarije, Luxemburg, Litouwen, Malta, Roemenië en Slovakije. De landen die zich negatief positioneerden ten opzichte van kweekvlees gaven aan dit te doen omwille van ethische, economische, sociale en wettelijke bezorgdheden. Zij vragen een breed, grondig en diepgaand onderzoek.

 

Bronnen: